Lehed

reede, 21. detsember 2012

Risotto mereandidega

 Mereannid peale keetmist



Viimane nädal olen saanud kodus olla ning seetõttu on ka jäänud rohkem aega kokata. Mõned päevad tagasi tegin risottot krevettide ja krabilihaga, sai väga maitsev, nagu ikka. Antud retsept oli mõeldud neljale, kuid tegelikult oleks saanud sellest portsust korralikult kõhu täis ainult 2-3 inimest. Kui siiani on olnud risottokogemus meie poodide valmistoidulettide näol, siis ütlen juba ette ära, et see on midagi hoopis teistsugust. Poodides müüdav risotto ei ole risotto vaid lihtsalt keedetud riis köögiviljadega, õige risotto on ikkagi kreemine ja mahlane ning valge vein annab väga mõnusa omapärase maitsevarjundi. Proovi järele!


5 suurt tiigerkrevetti või kümmekond väiksemat, toorest võimalusel
4 krabisõrga (võib välja jätta)
1 liiter vett
1-2 loorberilehte
1 tl musta pipra teri
2 küüslauguküünt
u 5 spl võid või õli
2 šalottsibulat, hakitud
4 dl risottoriisi
1 spl tomatipastat
150 ml valget veini
soola ja pipart

Pane mereannid suurde potti, kus on vesi, ürdid, pipraterad ja küüslauk ja natukene soola. Lase keema tõusta ja keeda umbes 1 minut (kui kasutad juba keedetud krevette, siis jäta see osa vahele ning pane kohe ainult koored keema). Võta krevetid ja krabisõrad välja ning koori ja pane koored tagasi kastrulisse. Keeda koori veel 20 minutit, kurna ja pane puljong kastrulisse ning hoia soojas.
Tee krevetid pikkupidi pooleks ja eemalda seljalt tume soon. Haki krevetid jämedalt ning pane kõrvale. Kuumuta kastrulis 2/3 rasvainest ning hauta seal sibul kuldkollaseks. Lisa hulka riis ning sega see hästi võiga läbi. Mõne minuti pärast lisa vein, mis on segatud tomatipastaga. Tõsta korraks kuumust, et veinist alkohol välja aurustuks. Lisa kulbitäis kuuma puljongit, hauta keskmisel kuumusel, kuni puljong on riisi sisse imendunud ja sega riisi pidevalt, et see põhja ei jääks. Lisa veel puljongit ja jätka segamist, kuni riis on jällegi kuiv. Jätka puljongi lisamist umbes 20 minutit või kuni riis on al dente. Kui puljong saab enne otsa, kui riis on valmis, lisa lihtsalt kuuma vett. Võta risotto pliidilt ning sega hulka ülejäänud või ning maitsesta. Lase 3-4 minutit seista ning serveeri.

Allikas: Itaalia köök

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar