Lehed

reede, 29. juuni 2012

Dahl punaste läätsedega


Läätsedega tegin esmakordselt tutvust alles möödunud talvel, kui sügavkülmas ootasid oma aega lambalihatükid ning väljas ulus jäine tuul. Tol korral tegin roheliste läätsedega indipärast lambalihasuppi, mis tuli välja väga hea. Ning siis ununesidki läätsed mitmeks kuuks, kuni tuli jällegi nende isu. Olen mitmes saates näinud, et tehakse läätsedega dhali või dahli (tuleb välja, et mõlemad variandid on õiged) ning kuna idamaised toidud on meie perele väga meelepärased, siis pidin ju ka ise seda teha proovima. Idee retsepti jaoks on pärit eelmise aasta novembrikuu Oma Maitsest, kuid väikeste variatsioonidega leiab neid retsepte igalt poolt internetist. Peab ütlema, et toit sai väga mõnus, isegi meespere ei kurtnud liha puudumise üle ning teeme seda ka kindlasti edaspidi.

350 g punaseid läätsesid, loputatud külma veega
jupike värsket ingverit, kooritud ja riivitud
1 liiter vett
4 küüslauguküünt
2 nelgitera
1 tšilli (kui mahedam, siis koos seemnetega)
0,5 kaneelikoort
1 sibul
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
mõned kiud safranit
õli
soola, pipart

Pane läätsed koos ingveri, kahe purustatud küüslauguküüne, nelgiterade ja kaneelikoorega potti, lase keema tõusta ja keeda u 7-8 minutit. Senikaua, kuni läätsed keema lähevad, haki sibul ja purusta küüslauguküüned (hea nipp! kui purustad küüslauku küüslaugupressiga, siis jäta küüslauk koorimata, säästad end pressi augukeste puhastamise vaevast). Kuumuta pannil õli ning prae sibul ja tšilli, lisa küüslauk ja prae veel mõni hetk. Seejärel lisa vürtsköömned ja safran ning kuumuta veel pisut. Kui läätsed on oma aja täis keenud, lisa juurde praetud sibulasegu ning lisa ka soola. Keeda veel kuni 10 minutit või ka vähem, kui läätsed on juba päris pehmed ja supp tummine. Õngitse enne serveerimist välja nelgiterad ning kaneelikoor, mida saad peale loputamist ja kuivatamist uuesti kasutada. Juurde sobis väga hästi viil leiba toorjuustuga.
Head isu!

Retsepti allikas: Oma Maitse (november 2011)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar